

Council Meeting

A meeting of the Council will take place as follows:

Date: Thursday 27 March 2025

Time: 11am

Venue: HCPC Offices, Kennington, London

Please contact the Council Secretary by email to secretariat@hcpc-uk.org if you are unable to attend or in the case of any enquiries.

Public meeting agenda

1. Chair's welcome and introduction

11.00-11.05 (5 mins) verbal

a. Apologies for absence

b. Approval of agenda

To approve the agenda, including agreement to any change to the order of business at the meeting

c. Declaration of members' interests in relation to agenda items

To disclose any personal interest in any matter under consideration at the meeting, whether or not declared previously.

Declarations of interest for new Council members have been published on the HCPC website here.

d. Minutes of the Council meeting on 30 January 2025

paper

To approve

e. Matters arising

paper

To note the responses to the actions from the previous meeting(s) held in public

2. Chair's Report

To note

Christine Elliott, Chair

11.05-11.10 (5 mins)

paper

Performance reports

3.	Chief Executive's Performance Report To discuss Bernie O'Reilly, Chief Executive and Registrar	11.10- 11.20 (10 mins)	paper			
4.	Finance Report To discuss Alastair Bridges, Executive Director of Resources	11.20- 11.35 (15 mins)	paper			
5.	Fitness to Practise Performance Report To discuss Laura Coffey, Executive Director of Fitness to Practise and Tribunal Services	11.35- 11.50 (15 mins)	paper			
	Items for discussion/decision					
6.	Standing orders of the: • Education and Training Committee • Audit and Risk Assurance Committee • People and Resources Committee To approve Karen Flaherty, Head of Governance	11.50- 11.55 (5 mins)	paper			
7.	Public inquiries summary To note Tom Miller, Policy Manager	11.55- 12.10 (15 mins)	paper			
	Items for noting					
8.	Chair's report and draft minutes of the meeting of the Remuneration Committee held in public on 26 February 2025		paper			
9.	Chair's report and draft minutes of the meeting of the Education and Training Committee held in public on 5 March 2025	12.10-	paper			
10.	Chair's report and draft minutes of the meeting of the Audit and Risk Assurance Committee held in public on 12 March 2025	12.16- 12.15 (5 mins)	paper			
11.	Chair's report and draft minutes of the meeting of the People and Resources Committee held in public on 13 March 2025		paper			
12.	Council forward plan 2025		paper			

Additional item for discussion

13. **Council reflection** 12.15- verbal

For Tony Glazier, Communications and Digital Lead, to offer his reflection on 30 years working with the (5 mins)

HCPC

14. Data hub and latest product(s) 12.20-1.00 presentation

To discuss (40 mins)

Gareth Davies, Head of Insight and Analytics Aitor Hernandez Ortega, Senior Insight and Intelligence Analyst

Vikas Singh, Principal Insight and Intelligence Analyst

15. Resolution

To resolve that the remainder of the meeting shall be held in private, because the matters being discussed relate to the following;

- (a) information relating to a registrant, former registrant or applicant for registration;
- (b) information relating to an employee or office holder, former employee or office holder or an applicant for any post or office;
- (c) the terms of, or expenditure under, a tender or contract for the purchase or supply of goods or services or the acquisition or disposal of property;
- (d) negotiations or consultation concerning labour relations between the Council and its employees;
- (e) any issue relating to legal proceedings which are being contemplated or instituted by or against the Council;
- (f) action being taken to prevent or detect crime or to prosecute offenders;
- (g) the source of information given to the Council in confidence; or
- (h) any other matter which, in the opinion of the Chair, is confidential or the public disclosure of which would prejudice the effective discharge of the Council's functions.

Item	Reason for Exclusion	
16	Н	
17	Н	
18	C and H	
19	C and H	
20	G and H	
21	Н	
22	Н	
23	Н	
24	Н	
25	Н	
26	Н	

Break

Private meeting agenda

16. Minutes of the private session of the Council meeting on 30 January 2025

paper

To approve

17. Matters arising

2.00-2.05 (5 mins)

paper

To note the responses to the actions from the previous meeting(s) held in private

Items for discussion/decision

18. International registration

a. Developing our international assessment approach

paper

To discuss

Andrew Smith, Executive Director of

Education, Registration and Regulatory Standards and Deputy Chief Executive

Brendon Edmonds, Head of Regulatory **Development and Performance**

2.05-2.45 (40 mins)

b. International registration update

verbal

To discuss

Andrew Smith, Executive Director of Education, Registration and Regulatory Standards and Deputy Chief Executive

19. Corporate planning 2025-26

a. Budget 2025-26

paper

paper

verbal

To approve

Alastair Bridges, Executive Director of

Resources

2.45-3.25 (40 mins)

b. Corporate plan 2025-26

paper

To approve

Claire Amor, Executive Director of Corporate

Affairs

20. PSA performance review 2024-25

3.25-3.35

(10 mins)

To discuss Anna Raftery, Head of Assurance and Compliance

21. Review of Council effectiveness

3.35-3.50

(15 mins)

Christine Elliott, Chair

To discuss

Items for noting

22. Chair's report and draft minutes of the meeting of the Remuneration Committee held in private on 26 February 2025		paper
23. Draft minutes of the meeting of the Education and Training Committee held in private on 5 March 2025	3.50-3.55	paper
24. Draft minutes of the meeting of the Audit and Risk Assurance Committee held in private on 12 March 2025	(5 mins)	paper
25. Chair's report and draft minutes of the meeting of the People and Resources Committee held in private on 13 March 2025		paper
26. Council reflection To offer views on the meeting, including what went well and what could be improved and reflect on the impact of meeting in person and how the HCPC's values have been reflected in discussions and	3.55-4.00 (5 mins)	verbal

decisions